Witajcie :) Dziś mamy dla Was słodką przekąskę na halloweenowe przyjęcie - pyszne ciasteczka dyniowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a podczas pieczenia w całym domu roztacza się cudowny korzenny zapach. Ciastka są tak pyszne, że znikają jeszcze gorące z blachy ;)
Przepis pochodzi ze strony mybakingaddiction.com.
Składniki (na ok 60 ciastek):
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego*
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki miękkiego masła
1 szklanka puree z dyni
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
Przepis pochodzi ze strony mybakingaddiction.com.
Składniki (na ok 60 ciastek):
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego*
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki miękkiego masła
1 szklanka puree z dyni
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
1 łyżka stopionego masła
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
1 łyżka stopionego masła
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
* Przyprawa do ciasta dyniowego: Połącz - 3 łyżki cynamonu,
2 łyżeczki imbiru,
2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego oraz
1,5 łyżeczki mielonych goździków.
Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę korzenną do ciasta dyniowego.
Miękkie masło utrzyj z cukrem białym i brązowym na gładką masę. Dodaj pure z dyni, jajko i zapach waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Do masy dyniowej dodawaj powoli suche składniki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dosyć gęste i lepkie.
Piecz ciastka przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Ciastka od dołu powinny się lekko zarumienić, a z wierzchu być miękkie. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Nasze oceny:
Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę korzenną do ciasta dyniowego.
Miękkie masło utrzyj z cukrem białym i brązowym na gładką masę. Dodaj pure z dyni, jajko i zapach waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Do masy dyniowej dodawaj powoli suche składniki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dosyć gęste i lepkie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżeczką porcje ciasta,
następnie spłaszcz je delikatnie i nadaj owalny kształt. Jeśli ciasto
będzie się bardzo kleiło do łyżeczki, zanurz ją na chwilę w ciepłej
wodzie.
Piecz ciastka przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Ciastka od dołu powinny się lekko zarumienić, a z wierzchu być miękkie. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Przygotuj lukier. Wymieszaj razem wszystkie
składniki: cukier puder, mleko, roztopione (zimne) masło i zapach
waniliowy. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj trochę więcej mleka.
Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Udekoruj ciasteczka.
Smacznego :)
Nasze oceny:
Basia: Te ciasteczka są przepyszne! Miękkie, puszyste
i o lekko korzennym aromacie. Mimo, że wyszło nam ich sporo, szybko
zostały zjedzone. Moja ocena: 10/10.
Julka: Fantastyczne dyniowe ciastka. Jedne z tych, których możesz zjeść 100, a i tak będzie Ci mało ;) Rozpływają się w ustach i cudownie pachną. Moja ocena: 10.10!! :)
Coś z dyni to Halloweenowy obowiązek na dziś :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńUmiecie zachęcić :)) Ciasteczka prezentują się bardzo zabawnie :)
OdpowiedzUsuńooo.. halloweenowo u Was! A ciasteczka super, szczególnie dla dzieciaków :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka! Mimo, że już po halloween to i tak chętnie bym je pochrupała :)
OdpowiedzUsuń